Rif010 gaat bijna open!

21 feb 2024

De laatste puntjes worden op de i gezet. Na bijna tien jaar vertraging opent Rif010 eindelijk zijn deuren.

In de tweede helft van mei zal de kraan worden geopend, en de immense betonnen container zal worden gevuld met water uit de Rotte. Dit water ondergaat zuivering via een installatie in de kelder van het aankomende strandhuis. Het vullen van de bak neemt ongeveer vijf dagen in beslag. Na het vullen worden er gedurende drie weken tests uitgevoerd in de volle bak. “In die periode beoordelen we hoe we de golfmachine het beste kunnen afstellen om de perfecte golven te creëren”, aldus initiatiefnemer Edwin van Viegen.

Tijdens de testfase zal het restaurant in het paviljoen al operationeel zijn. De belofte is dat vanaf half juni surfers het water op kunnen met hun surfplank. De officiële opening staat gepland op 6 juli, met een surfcompetitie op het water van Rotterdam. Na de opening zal de surfbaan het hele jaar door geopend zijn van 10.00 tot 22.00 uur, met uitzondering van zondagochtend, zodat de naastgelegen kerk in alle rust haar dienst kan houden.

Een sessie van een uur op de grote golf kost 50 euro, terwijl het op de kleinere golf 35 euro is, inclusief een surfboard. Dit bedrag kan aanzienlijk zijn, en daarom heeft Rif010 een stichting opgericht. Om ervoor te zorgen dat niet alle ouders dit volledige bedrag hoeven te betalen, zijn schoolklassen welkom voor beurtelings georganiseerde lessen. De school draagt een deel van de kosten, en de stichting voorziet in de rest. In één uur kun je ongeveer vijftien golven ervaren.

Tickets en prijzen

De voorverkoop van de kaartjes is al begonnen en initiatiefnemer Van Viegen meldt: “We hebben al duizenden tickets verkocht, de eerste weken zijn volgeboekt.” Naast surfen zal er ook een duikschool beschikbaar zijn, maar duiken kan alleen wanneer de golfmachine uitgeschakeld is. Verder is het mogelijk om een kano of supboard te huren.

“Het is net zo veilig als voetbal,” beweert Van Viegen. Dit is mede te danken aan de genomen voorzorgsmaatregelen. Surfers moeten bijvoorbeeld in het bezit zijn van een zwemdiploma, en de minimale leeftijd is vastgesteld op 8 jaar. Voordat ze het water op gaan, worden kinderen uitgerust met een zwemhelm en ontvangen ze valtraining. Tijdens deze training leren ze om te vallen als een zeester – met armen en benen gespreid – en niet te duiken.

Langs de kant loopt een lifeguard met een ‘stopknop’ om zijn nek. “Als er iets misgaat, kan hij de installatie direct uitschakelen.” Voor de beginnende surfers zijn de surfborden gemaakt van zacht materiaal. “Hierdoor lopen ze geen verwondingen op als ze erop vallen.”

Deel dit bericht

Onderwerpen

Uitjes

Andere berichten