Renovatie van Brienenoordbrug gaat langer duren

23 jan 2024

Rijkswaterstaat heeft maandag aangekondigd om de renovatie van de van Brienenoordbrug met vier jaar uit te stellen. De huidige plannen voor vernieuwing worden uitgesteld met vier jaar vanwege aanzienlijke risico’s en hoge kosten.

De brug, die al meer dan vijftig jaar oud is, nadert het einde van zijn levensduur en wordt steeds zwaarder belast door het toenemende verkeer. Essentiële onderdelen zoals de boogbruggen, de oudste brugklep en het bedieningssysteem vereisen dringend grondig onderhoud. Met een dagelijkse passage van 230.000 voertuigen is de Van Brienenoordbrug de meest bezochte brug van Nederland.

In eind 2022 startte Rijkswaterstaat een aanbesteding voor de renovatie van de brug, waarbij slechts één partij zich aanmeldde. Gedurende het aanbestedingsproces werd duidelijk dat de huidige aanpak aanzienlijke risico’s met zich meebracht en gepaard ging met een prijs die voor het Rijk onbetaalbaar was.

Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat Rijkswaterstaat heeft besloten de vernieuwing van de brug niet in de oorspronkelijke jaren 2026, 2027 en 2028 uit te voeren, maar met vier jaar uit te stellen. Rijkswaterstaat noemt dit een aanzienlijke tegenvaller.

Het uitstellen van het onderhoud zal naar verwachting leiden tot een toegenomen gevoeligheid van de brug voor storingen en andere vormen van verkeershinder in de komende jaren. Het risico op problemen neemt toe naarmate het grootschalige onderhoud langer wordt uitgesteld, waaronder mogelijke storingen bij het bedienen van de brug en de invoering van verkeersmaatregelen zoals het afsluiten van rijstroken en snelheidsverlagingen. Rijkswaterstaat benadrukt echter dat er voortdurend monitoring zal plaatsvinden, en er alles aan wordt gedaan om de overlast te beperken. Belanghebbenden, waaronder weggebruikers en regionale en lokale overheden, zullen op de hoogte worden gehouden van de werkzaamheden, hinder en de voortgang van de vernieuwing van de brug.

Deel dit bericht

Onderwerpen

Reizen

Andere berichten