Helaas, Pleinbioscoop stopt ermee!

12 jul 2023

De Pleinbioscoop stopt er helaas mee. Filmhuis LantarenVenster bekijkt of het volgend jaar een vervolg kan krijgen. Maar zo groot als anderen jaren gaat het niet meer worden.

Openlucht bioscopen worden steeds populairder maar na drie decennia stopt een van de grootste van Europa ermee. Zakelijk leider Joost Maaskant geeft aan dat de reden van stoppen een opeenstapeling van zaken zijn. “Toenemende kosten, steeds strengere regels en de onbeschikbaarheid van het Museumpark spelen een grote rol. Ik ben de inspiratie kwijtgeraakt. En dat doet best pijn, want ik heb het altijd met veel plezier gedaan.”

Vorig jaar ging Pleinbioscoop niet door omdat de film om 23.00 uur afgelopen moest zijn. De hoofdfilm werd pas om 22.00 uur gestart omdat het tegen die tijd pas donker genoeg was. Na veel rumoer kregen ze toch toestemming van de gemeente, maar toen hadden de meeste hun geld al terug.

In 1987 begon de Pleinbioscoop met een vertoning van een film op het Schouwburgplein. Dat groeide uit tot een 19-daags feest waar duizenden mensen op af kwamen. Na een faillissement van de vorige organisatie blies Filmfreak Maaskant twee decenia geleden nieuw leven in Pleinbioscoop. Door allerlei strengere regels werd het de afgelopen jaren minder leuk om de bioscoop te organiseren.

Na een decennium is Roffa Mon Amour uitgegroeid tot een vertrouwde en essentiƫle aanwezigheid in de stad. Bovendien zijn er talloze andere kleine initiatieven ontstaan, niet alleen in Rotterdam, maar ook in Barendrecht, Krimpen aan den IJssel en Ouddorp. Om aan de vraag van de Maaskantine te voldoen, zal Maaskant deze zomer zelfs films vertonen in De Esch.

Deel dit bericht

Onderwerpen

Nieuws
Uitjes

Andere berichten