Dit weekend: Rotterdamse Dakendagen

24 mei 2024

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen kun je de stad vanuit een hoger perspectief bewonderen. Op dertien verschillende daken worden diverse activiteiten georganiseerd, waardoor je de stad op een unieke manier kunt ervaren. Wij hebben vijf bijzondere daken geselecteerd die je dit weekend kunt bezoeken.

Volgens de organisatie beschikt Rotterdam over meer dan 18 vierkante kilometer aan platte daken. Meestal wordt er weinig met deze ruimte gedaan. De organisatoren vinden dit zonde en laten tijdens de Dakendagen zien dat het anders kan.

1 Rotterdam Building

Een dak voor iedereen die even wil ontsnappen aan de drukte van de stad. Op het dak van de Rotterdam Building, gelegen midden op de Lijnbaan, is na een renovatie meer dan 2.000 vierkante meter dakruimte beschikbaar gekomen.

Dit weekend kun je daar een kopje thee drinken en van de stilte genieten. Voor wie een extra ervaring zoekt, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een tai chi-sessie. Volgens beoefenaars versterkt tai chi de verbinding tussen lichaam en geest. Een moment van ontspanning op hoogte, midden in het centrum.

2 Hofbogen

Het tracé boven de Hofbogen is tijdelijk toegankelijk voor het publiek. Dit is de eerste en laatste keer, aangezien in 2025 de bouw begint van een kilometerslang dakpark op dit spoorwegdeel.

Een stille wandeling wordt het niet, want kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk heeft speciaal voor de Hofbogenwandeling een mix van muziek, omgevingsgeluiden en gesproken teksten gecreëerd. Daarnaast zijn er verhalen van bewoners en betrokkenen te lezen. Het is dus net even anders dan een gewone wandeling.

3 ABN Zuidplein

In hartje Zuidplein staat momenteel nog het ABN Amro-kantoor. Dit gebouw zal binnenkort plaatsmaken voor een nieuwe woontoren, maar dit weekend toveren studenten het dak om tot een vakantiebestemming.

Het dak is gratis toegankelijk en biedt drankjes, hapjes en zelfs een bingo. Houd er wel rekening mee dat schoenen met hoge hakken niet zijn toegestaan, dus kleed je niet te chic.

4 De Doelen

Vanaf de straat is het wellicht niet te zien, maar op het dak van concertgebouw De Doelen bevindt zich een prachtige groene daktuin. Deze tuin, ter grootte van tien tennisbanen, bevat meer dan tachtig soorten kruiden, siergrassen en planten, vijf insectenhotels en heeft de capaciteit om 2.000 badkuipen aan regenwater op te vangen.

Natuurlijk kan een concertgebouw niet zonder muziek. Bezoekers die zondagmiddag langskomen, kunnen genieten van een live concert, samengesteld door saxofonist Daan Kluwer.

5 Laurenskerk

Je kunt de indrukwekkende skyline van Rotterdam bewonderen, met iconische gebouwen zoals de Markthal, de Kubuswoningen, en de Euromast. Daarnaast zie je de bruisende havenactiviteiten en de Maas die door de stad stroomt. Het contrast tussen de historische gebouwen en de moderne architectuur biedt een uniek perspectief, waardoor je de dynamiek en diversiteit van Rotterdam in één oogopslag kunt ervaren.

Tickets en meer informatie vind je op de website van Rotterdamse Dakendagen

Deel dit bericht

Onderwerpen

Uitjes

Andere berichten