Alle informatie over de NN Marathon Rotterdam 2024

10 apr 2024

Dit weekend is het zover, en dan verwelkomt Rotterdam de NN Marathon weer. Dit zijn de beste plekken om de deelnemers aan te moedigen en een steuntje in de rug te geven.

“Over de gehele route is Rotterdam altijd levendig met toeschouwers. Er is geen stuk van de marathon zonder publiek,” zegt een woordvoerder van de marathon. Om een goede spot bij de finishlijn op de Coolsingel te bemachtigen, is het aan te raden vroeg aanwezig te zijn. “Als je er al bent voor de kwart marathon, blijf dan vooral staan tot de marathonlopers aankomen.”

Voor degenen die niet lang op de Coolsingel willen wachten maar toch hun favoriete loper willen steunen, zijn er enkele tips van de organisatie. Veel lopers overwegen op te geven als ze vanuit Rotterdam-Zuid terugkeren. Met meer dan 26 kilometer op de teller kan de tweede oversteek van de Erasmusbrug voor sommigen te veel zijn, waardoor het Wilhelminaplein een ideale aanmoedigingsplek is. “Dit is vaak een kritiek punt voor lopers om te beslissen of ze doorzetten,” aldus de woordvoerder.

Ondersteuning bij de finale
Een ander punt waar het voor lopers zwaar wordt, is na het 32 kilometerpunt in het Kralingse Bos. De meeste lopers trainen tot deze afstand, waarna ze de laatste kilometers op wilskracht voltooien. Juist op deze plek, de Bosdreef, staan bijna geen toeschouwers. De organisatie roept daarom op om juist hier de lopers aan te moedigen. “Dit punt is tijdens de marathon nog makkelijk bereikbaar,” zegt de woordvoerder. “Je kunt er gemakkelijk met de fiets komen.”

In Rotterdam-Zuid wordt de omgeving van Rotterdam Ahoy aanbevolen als goede plek om aan te moedigen. “De Slinge is vaak druk, maar bij Ahoy is het rustiger.”

Dit jaar kunnen er opnieuw aanmoedigingsvideo’s worden ingezonden, die worden afgespeeld op grote schermen langs de Boszoom terwijl de lopers voorbij komen. “De deelnemers worden vaak verrast door zo’n filmpje, wat een mooi emotioneel moment oplevert,” aldus de woordvoerder.

Handige tips voor toeschouwers
Om favoriete lopers te ondersteunen, biedt de app een inschatting van de tijd waarop iemand een bepaald punt passeert, gebaseerd op hun looptempo. Dit helpt toeschouwers te bepalen wanneer ze hun spandoek of bord omhoog moeten houden. “Zorg dat je op tijd bent, want als een loper versnelt, ben je hem zo misgelopen,” waarschuwt de woordvoerder. De app toont ook veilige overstekpunten voor toeschouwers.

De organisatie adviseert echter om rekening te houden met drukte in het openbaar vervoer, vooral op routes naar Zuid. Gebruik zoveel mogelijk het OV en parkeer de auto op P+R’s. “Plan van tevoren waar je wilt staan,” adviseert de woordvoerder. Voor wie een loper wil verwelkomen met bloemen bij de finish, kan terecht op het Schouwburgplein, dat op zondagmiddag is omgetoverd tot een ruim evenemententerrein.

De 43e editie van de NN Marathon Rotterdam is dit jaar extra speciaal voor zowel lopers als toeschouwers. Lee Towers zal voor de laatste keer ‘You’ll Never Walk Alone’ ten gehore brengen, en ook is het de laatste keer dat Ahmed Aboutaleb als burgemeester de medailles uitreikt aan de winnaars en de laatste loper.

Deel dit bericht

Onderwerpen

Nieuws

Andere berichten