Aboutaleb stopt per 1 oktober als burgemeester

03 apr 2024

Per 1 oktober legt Ahmed Aboutaleb zijn functie als burgemeester van Rotterdam neer. Hoewel eerder was aangekondigd dat Aboutaleb ergens in 2024 zou aftreden, werd nu een specifieke datum vastgesteld.

“Inmiddels is de zoektocht naar een opvolger in volle gang en zijn de details van het opvolgingsproces duidelijker geworden,” schrijft Aboutaleb aan de gemeenteraad.

Op 62-jarige leeftijd acht Aboutaleb de tijd rijp om na vijftien jaar ruimte te maken voor een nieuwe burgemeester. In 2021 begon hij aan zijn derde termijn, die normaal gesproken zes jaar zou duren. Echter zal hij deze termijn niet volledig volbrengen.

In januari had de burgemeester al aangegeven goed te hebben nagedacht over zijn besluit. “De gemeenteraad en het college zijn nu bijna halverwege hun mandaat en hebben een stevige greep op het bestuur van de stad,” zei hij destijds. “Dit moment biedt ook genoeg ruimte om voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe burgemeester te benoemen.”

Tot aan zijn vertrek zal Aboutaleb zijn taken als burgemeester met dezelfde vastberadenheid blijven vervullen.

Met een ambtstermijn van vijftien jaar behoort Aboutaleb tot de langstzittende burgemeesters van Nederland. Slechts 9 van de 342 burgemeesters in Nederland hebben langer gediend dan Aboutaleb. Hij is de tweede burgemeester van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog die voor een derde termijn is benoemd.

Overigens is nog niet bekend welke plannen Aboutaleb heeft na zijn afscheid als burgemeester. Eerder was hij wethouder in Amsterdam van 2004 tot 2007 en vervolgens staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2007 tot 2008.

Deel dit bericht

Onderwerpen

Nieuws

Andere berichten